De Verwijsindex Noord- & Midden – Limburg
Wat is de Verwijsindex?
De Verwijsindex is een digitaal systeem waarin professional aangeven dat ze betrokken zijn bij een jeugdige. Soms heeft een jeugdige of het gezin ondersteuning nodig. Dan kan het gebeuren dat er meerdere professionals betrokken zijn. Het is belangrijk dat zij dit van elkaar weten. Alleen als professional betrokken is en er zorgen zijn, mag hij een signaal afgeven. Zo kunnen professionals makkelijker en beter samenwerken met anderen professionals. En dat is belangrijk voor goede hulp.
Er kunnen allerlei redenen zijn voor de zorgen. Dat kan als er bijvoorbeeld problemen zijn op school, met de gezondheid of de persoonlijke ontwikkeling van een jeugdige. Het hoeven geen grote zorgen te zijn. Hoe eerder professionals samenwerken, hoe beter de hulp voor de jeugdige. Zo voorkomen we dat problemen verergeren.
Bekijk de video en zie hoe het proces tussen de jeugdige, ouders en professionals verloopt:
Waarom een Verwijsindex?
Om jeugdigen goed te helpen moeten alle betrokken professionals samenwerken. De jeugdketen bestaat uit een groot aantal organisaties en professionals. Vaak uit verschillende domeinen. Die weten niet altijd dat ze dezelfde jeugdigen of hetzelfde gezin helpen. Hierdoor is de hulp niet altijd goed afgestemd en dit kan ten koste gaan van de zorg. Het kan ook zijn dat gezinnen verhuizen. Het is dan belangrijk dat professionals in de nieuwe woonplaats afstemmen met de professionals uit de oude woonplaats. Zo geven de nieuwe professionals meteen de beste hulp.
In de Verwijsindex staat welke professionals betrokken zijn bij dezelfde jeugdige. Dit is alleen zichtbaar voor de betrokken professionals. De Verwijsindex brengt signalen bij elkaar van binnen en buiten de eigen gemeenten. En informeert hulpverleners onderling over hun betrokkenheid bij jeugdigen tussen de 0 en 23 jaar. Dankzij de Verwijsindex blijft elke jeugdige in beeld en kunnen professionals elkaar informeren en hun activiteiten op elkaar afstemmen
Hoe werkt het?
Als een hulpverlener of begeleider zorgen heeft over een jeugdige, dan kan hij of zij zichzelf aan deze jeugdige koppelen. Dit doet hij door een signaal af te geven in de Verwijsindex NML. Als er andere professionals ook betrokken zijn bij een jeugdige, maakt het systeem dit zichtbaar. Maar alleen voor professionals die betrokken zijn. Zo komen alle betrokken professional vroegtijdig bij elkaar in beeld. En is het makkelijk om contact te leggen. Er ontstaat een sluitende jeugdketen. Als professionals onderling willen overleggen, vragen ze hiervoor altijd toestemming aan de ouders en/of jeugdige. De ouders en jeugdige worden ook betrokken in het overleg.
Verantwoordelijkheid?
De gemeenten in Noord- en Midden – Limburg (met uitzondering van Mook en Middelaar), hebben gezamenlijk afspraken gemaakt met organisaties over het gebruik van de Verwijsindex en de daadwerkelijke actie die wordt ondernomen. De gemeente is niet betrokken bij de inhoud van de hulpverlening. De betrokken organisaties stemmen in onderling overleg af hoe ze de signalen opvolgen. Wil je meer weten over de Verwijsindex? Neem dan contact op met de regiobeheerder.
Rechten van ouders/jeugdigen?
Als ouders of jeugdige heb je natuurlijk ook rechten. Deze staan beschreven in het document ‘Rechten ouders/jeugdige’. In dit document leggen we uit welke rechten je hebt, hoe je aanspraak kan maken en waar je aanspraak kan maken. Dit document kan je hier downloaden.
Partners
Via de Verwijsindex NML werken gemeenten en organisaties samen voor de jeugdigen. Met elkaar vormen ze een sluitend netwerk om jeugdigen te ondersteunen en begeleiden.
Op dit moment werken al veel organisaties samen met alle aangesloten gemeenten van Noord- en Midden -Limburg.