Goeree-Overflakkee

Wat is de Verwijsindex (VIR)?

De Verwijsindex is een systeem waarin professionals een signaal kunnen afgeven om hun zorg en/of betrokkenheid aan te geven bij een jongere in de leeftijd van 0 tot 23 jaar. Het doel van de Verwijsindex is om professionals die betrokken zijn bij een gezin met elkaar in contact te brengen om samen de best passende ondersteuning/begeleiding te bieden.

Hoe werkt het?

De professional noteert zijn (of haar) naam en functie in de Verwijsindex en daarbij dat hij (of zij) betrokken is bij het kind of de jongere. Dit noemen we ‘een signaal’ afgeven, oftewel, betrokkenheid tonen. Als een andere professional ook een signaal afgeeft ontstaat er een ‘match’. Er kan ook een match ontstaan met professionals die bij andere kinderen uit het gezin betrokken zijn, dit is een gezinsmatch. Als er een match ontstaat ontvangen alle betrokken professionals een mail. Zo worden ze automatisch op de hoogte gehouden. In de Verwijsindex zien ze dan elkaars contactgegevens. Ze zien niet waarom iemand betrokken is of wat de inhoud van de ondersteuning is.

Vijf redenen om de Verwijsindex te gebruiken

  • Professionals komen vroeg in contact met andere betrokken professionals. Zij kunnen het kind of de jongere ondersteunen voordat er grotere problemen ontstaan.
  • De Verwijsindex matcht ook de professionals die bij het gezin van het kind of de jongere zijn betrokken: één kind, één gezin, één plan.
  • Professionals uit verschillende werkgebieden kunnen elkaar vinden: onderwijs, gezondheidszorg, welzijn, veiligheid.
  • De regionale verwijsindexen zijn gekoppeld. Hierdoor kunnen kinderen of jongeren in beeld blijven als ze verhuizen of naar school gaan in een andere stad of dorp.
  • De Verwijsindex regelt het veilig en volgens de regels uitwisselen van informatie.

Vragen

Heb je vragen over de Verwijsindex neem dan contact op met de Helpdesk.

Tel: 0187-641747

Wil jouw organisatie zich aanmelden?

Neem contact op met Esther Meijer

Tel: 14 0187

Mail: VIR@goeree-overflakkee.nl

Website: Goeree-Overflakkee

Trainingen

Voor 2024 staan verschillende trainingen gepland. Via deze link vindt u alle data en kan u zich inschrijven.

Heeft u interesse in een training op maat? Neem dan contact op via bovenstaand mailadres.