Verdiepingsonderzoek verwijsindex

15 maart 2021

In de beleidsreactie aan de Kamer, onderdeel van de voortgangsrapportage Geweld hoort nergens thuis van 21 december 2020, kondigde het ministerie van VWS aan, dat er een verdiepingsonderzoek gaat plaatsvinden naar aanleiding van de Tweede Landelijke Evaluatie van de verwijsindex.

Er zijn drie offertes opgevraagd bij onderzoeksbureaus. Het verdiepingsonderzoek richt zich op de volgende thema’s:

  1. De effectiviteit van de VIR – Dit wordt onderzocht aan de hand van de meerwaarde van individuele matches en gezinsmatches.
  2. Alternatieven in relatie tot de achterliggende doelen van de VIR.
  3. Doorontwikkeling van de VIR en advies voor concreet te ondernemen stappen.

Gemeenten, professionals, ouderorganisaties, enz. worden benaderd om zitting te nemen in de begeleidingscommissie.

De planning is om in maart ‘21 de opdracht aan één van de onderzoeksbureaus te verstrekken. Het verdiepingsonderzoek zal plaatsvinden in april ’21 en mei ’21 en voor het zomerreces zal er een voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Jij maakt het verschil

Ook jij kunt een bijdrage leveren aan dit onderzoek. Herinner jij je een casus, die voor jou duidelijk de meerwaarde van de verwijsindex zichtbaar maakte? Heb jij een verhaal dat jou is bijgebleven, omdat met behulp van de verwijsindex de ontbrekende puzzelstukjes aangevuld konden worden? Dan kun je jouw verhaal (geanonimiseerd) met ons delen. Deze verhalen zijn, naast de verhalen van professionals en ervaringsdeskundigen, hier te lezen.

Laatste nieuws

De visie van de Gebruikersvereniging

25 maart 2024

Als bestuur van de Gebruikersvereniging van MULTIsignaal benadrukken wij het belang van vroegsignalering en samenwerking voor al die jongeren die een uitgestoken hand nodig hebben. Dat doen we niet alleen. Lees meer

Overgang naar volwassenheid  

25 maart 2024

In een mensenleven zijn er bepaalde ontwikkelingen die als mijlpijlen worden aangemerkt. Lees meer

De zorg en politiek in beweging 

25 maart 2024

Komende periode staan er grote veranderingen te wachten voor zowel het politieke landschap als voor de zorg. Lees meer