Overzicht van alle spelers in het veld

De professional

Organisatie: Nul23
Naam: Kristin Gerritsen
Functie: Regiobeheerder Verwijsindex Midden-Nederland

Goed gebruik van de Verwijsindex creëert een overzicht van alle betrokken partijen bij een jongere. 

Overzicht van alle spelers in het veld

Goed gebruik van de Verwijsindex creëert een overzicht van alle betrokken partijen bij een jongere. Dit zorgt ervoor dat professionals de samenwerking met elkaar op kunnen zoeken. Kristin heeft twee voorbeelden waarin deze samenwerking handig had geweest.

Professionals missen je in het proces

Mijn collega was als hulpverlener betrokken bij een leerling van 14 jaar. Hij zat op het voortgezet onderwijs en had veel verzuim. Mijn collega was al maanden bezig voor deze jongere en had zelfs een tafelgesprek gehad met de betrokken partijen die zichtbaar waren in de Verwijsindex.

Desondanks wist zij niet dat de leerling ook te maken had met een jongerenwerker. Hier kwam ze later pas achter. Ze vroeg de jongerenwerker waarom hij geen contact had opgenomen. De jongerenwerker gaf aan dat de leerling haar, als hulpverlener, niet had genoemd en dat hij niet wist van haar betrokkenheid.

De jongerenwerker dacht dat de leerling het misschien vergeten was, of omdat hij niet wilde dat er contact ontstond tussen de partijen. De jongere bleek actief te zijn op het jongerencentrum en deed daar leuke dingen.

Mijn collega stelde de vraag: “Maar je bent toch aangesloten op de Verwijsindex?”. Hij gaf aan dat dit het geval was. Vervolgens zei ze dat als zij contact hadden gehad met elkaar, zij deze positieve informatie ook had mee kunnen nemen in haar begeleiding. Dit zou in het voordeel zijn geweest vóór de jongere.

Als je de Verwijsindex niet gebruikt kan je als partij gemist worden!

Het ligt niet aan de ouder

Net als professionals en jongeren, raken ook ouders het overzicht soms kwijt. Zo was er ook een vader die mentaal helemaal overliep door alle problematiek die zich binnen zijn gezin afspeelde. Hierdoor was hij het overzicht kwijt over het geheel en alle aanwezige hulpverlening.

Op een gegeven moment kwam Veilig Thuis langs voor verheldering van de situatie. Hieruit volgde in de Verwijsindex een match met een jeugdverpleegkundige. Deze betrokken professional was door de vader niet eerder genoemd. Vader gaf aan dat het laatste contact met deze professional alweer een jaar geleden was en hij het oprecht was vergeten.

Meneer had niet voor niks een melding bij Veilig Thuis. Hij kampte met diverse achtergrond problematiek. De verpleegkundige had voor Veilig Thuis waardevolle informatie en vader was blij dat de match hem had geholpen en de professionals zo ook verder konden.

Je moet je collega’s de meerwaarde van de Verwijsindex laten zien en zorgen dat je alles biedt aan faciliteiten waardoor zij beseffen dat het hen uiteindelijk tijd gaat opleveren.