Ouders en jeugdigen, kom in actie!

Kom in actie voor doorontwikkeling van de Verwijsindex

Heb jij wel eens meegemaakt dat je jouw verhaal voor de tiende keer moest vertellen aan wéér een nieuwe professional? Of dat de adviezen van verschillende hulpverleners moeilijk te combineren zijn? Het is fijn als zorgverleners met elkaar afstemmen, zodat jij de beste hulp krijgt om verder te komen.

De Verwijsindex helpt hierbij. Het is een samenwerkingsinstrument waarmee professionals snel in contact kunnen komen met andere professionals die werkzaam zijn in de jeugdzorg, onderwijs, veiligheidssector en het sociaal domein. Op die manier hoef je niet zelf alle contactgegevens te bewaren en uit te wisselen en als je een keer de naam niet meer weet, is het snel gevonden. De Verwijsindex zorgt er niet voor dat professionals zomaar met elkaar mogen overleggen, ze moeten zich hiervoor altijd aan de wet houden, jou/jouw ouders informeren en voordat ze informatie uitwisselen hiervoor jouw toestemming vragen. De Verwijsindex zorgt er alleen voor dat er overzicht is van de betrokken partijen, zodat samenwerking eenvoudig en snel plaatsvindt. 

Geen goede vervanging

Staatssecretaris Maarten van Ooijen en het ministerie van VWS willen de Verwijsindex laten verdwijnen zonder dat er een goede vervanging voor is. Wij komen samen met gemeenten, hulporganisaties en zorgverleners in actie om ervoor te zorgen dat het blijft bestaan.

Doe je mee? Bekijk de korte video hieronder. De volledige video vind je hier.

Wat kun jij doen om te zorgen dat de Verwijsindex behouden blijft?

De Verwijsindex is er om jou en jouw familie zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar wij beseffen ook dat het beter kan en moet. Zodat dit instrument voor jullie transparanter en toegankelijk wordt. Vind je het ook belangrijk dat de Verwijsindex blijft en verder wordt ontwikkeld? Kom in actie voor behoud van de Verwijsindex! Dat kan op verschillende manieren. We hebben hieronder op een rij gezet hoe je dit kunt doen.

  • Laat je stem horen! Stuur een mail naar consultant@multisignaal.nl en vertel ons jouw verhaal.
  • Vraag jouw hulpverleners (bijvoorbeeld je (jeugdzorg)begeleider of leraar) met wie je graag contact hebt of zij de Noodkreet Verwijsindex willen tekenen.
  • Vraag jouw hulpverleners of zij ook willen aansluiten op de Verwijsindex. Zij kunnen dan andere hulpverleners informeren als dat nodig is om jou te ondersteunen.