Je hangt de vuile was nou eenmaal niet buiten

De professional

Organisatie: Anne van Hoorn
Organisatie: Trainingsbureau ‘Het Kan Anders’
Functie: Maatschappelijk werker

Het kan anders

Anne wil professionals leren om het taboe op het signaleren en bespreken van kindermishandeling en huiselijk geweld te doorbreken. Om dit te bereiken, is Anne vanuit haar functie als maatschappelijk werker, haar Trainingsbureau ‘Het Kan Anders’ gestart. Anne is ervan overtuigd dat ze op deze manier meer impact kan creëren voor een ‘betere wereld’, een wereld zonder kindermishandeling en huiselijk geweld.

Dit bereikt ze door professionals in haar training flink aan het denken te zetten. Waar zitten jouw belemmeringen? Wat kan jij anders doen? Hoewel Anne weet dat ze huiselijk geweld niet direct de wereld uit kan helpen, hoopt ze wel dat de trainingen een positieve bijdrage leveren. Zodat professionals door haar trainingen huiselijk geweld beter aan kunnen pakken.

Anne’s reis: van hulpverlener naar trainer

“Ik probeer nu echt alleen werk te doen wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Als maatschappelijk werker deed ik op een gegeven moment de dingen op de automatische piloot. Daarmee deed ik mezelf tekort, maar ook de ander. Ik heb geleerd om te durven kijken naar mijn zwakte en mijn kracht. Je zegt namelijk niet zo snel ‘daar ben ik goed in’. Zeker in Nederland heerst daar een taboe op.”

Ik heb uitgevonden wat ik echt leuk vind om te doen, waar ik energie van krijg, en hoe ik hier mijn werk van kan maken.

Kindermishandeling en huiselijk geweld: een beangstigend thema

Bij MULTIsignaal merken we dat er veel druk ligt op professionals. We vragen ons soms af: ‘Waar is de onbevangenheid? Als er vragen zijn, waarom worden die dan niet gesteld? Weet jij hoe dat komt Anne? Of heb je tips voor andere zorgprofessionals?’

Wanneer doe je het ‘goed’ als professional?

Het blijft in het maatschappelijk werk erg lastig om te peilen of je je functie goed uitvoert. Anne geeft aan hoe zij voor zichzelf meet hoe ze haar werk doet.

Wil je nog iets met ons delen?

Anne, je hebt al zo veel verteld over jouw manier van werken. Je hebt onder andere verteld over jouw tips en tricks. Is er verder nog iets wat je graag met ons zou willen delen?

OVORA

Anne is de bedenker van het OVORA model. Dit model is een communicatiemodel, dat helpt bij het voeren van een gesprek waarin je je vermoedens van huiselijk geweld en/of kindermishandeling toetst in een gesprek met de betrokkenen. Klik hier voor meer informatie over het OVORA model.