Hoe sluit je succesvol organisaties aan op de Verwijsindex?

De professional

Organisatie: Gemeente Rotterdam
Naam: Doreen Oosterman
Functie: Relatiemanager SISA Rotterdam

Denk goed na over de signaleringscriteria: kijk naar je werk, wanneer zie je de cliënten, welk moment is het meest geschikt en waar heb je het meeste aan als organisatie?

“Het aantal aangesloten organisaties zegt niets over het succes. Voor mij is het een succes als een organisatie doet wat zij moeten doen en dit ook leuk vindt!” Dagelijks zet Doreen zich voor de volle 100% in voor SISA! Een doel stellen heeft ze losgelaten, want dat werkt niet.”

Aansluiting nieuwe organisatie

Soms moeten organisaties, vanwege een voorwaarde bij een aanbesteding, verplicht aansluiten op de Verwijsindex. Doreen is in deze situaties heel duidelijk: “Daar begin ik niet zomaar aan. Ik ga eerst met de organisatie in gesprek of SISA ook écht van toegevoegde waarde is voor de organisatie en of de organisatie wel van toegevoegde waarde is voor SISA.”

Kijk naar je werk, wanneer zie je je cliënten, welk moment is het meest geschikt om te signaleren en waar heb je het meeste aan?

Bij nieuwe aansluitingen wordt er gebruik gemaakt van een standaard protocol. Doreen adviseert organisaties hierbij goed na te denken over de signaleringscriteria. “Ga alsjeblieft niet met 30 man verzinnen wie er, wanneer moet gaan signaleren. Dan komt er niets van terecht! Kijk naar je werk, wanneer zie je de cliënten, welk moment is het meest geschikt en waar heb je het meeste aan?”

Trainingen voor gebruik van de Verwijsindex

Mensen worden voor het gebruik getraind om succesvol gebruik te maken van de Verwijsindex. Deze trainingen vinden plaats onder één voorwaarde: “SISA moet geborgd zijn in de organisatie. De deelnemers moeten op de hoogte zijn van de Verwijsindex. Anders weten ze helemaal niet waarvoor ze in de training zitten.”

Benadruk de positieve ontwikkelingen!

Doreen gelooft sterk in de kracht van communicatie. Ze stelt regelmatig een nieuwsbrief op, beschikt over diverse promotiematerialen en is nauw betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe website. Toch blijft persoonlijk contact het allerbelangrijkst!

Ik ga niet alleen langs bij de organisaties die het ’slecht’ doen, maar ook bij de organisaties die goed bezig zijn. Ik wil dan weten: hoe komt het dat jullie het zo goed doen?

Als er wordt geconstateerd dat een organisatie minder is gaan signaleren, dan biedt Doreen extra ondersteuning aan. Ze vraagt aan de organisatie of zij een persoonlijk gesprek willen. Dit werkt namelijk het beste, blijkt uit ervaring. Als men niet reageert op deze vraag, dan herhaalt zij haar bericht, maar wel met een duidelijkere boodschap: “Goh, ik heb je gemaild, ik wil niet vervelend zijn; maar als je niet reageert, ga ik eventjes met de gemeente praten.” Gelukkig komt het bijna nooit zover.