Hoe maak jij het verschil?

Iedereen laat zich ergens door motiveren. Een bepaald doel waar je je graag voor inzet, een bepaalde persoon, je eigen ontwikkeling. Iedereen heeft zo zijn eigen reden waarvoor je ’s morgens uit bed komt. Wij stelden Naomi Dessaur de vraag:

Wat motiveert jou?

Naomi Dessaur werkte als maatschappelijk werker in de jeugdhulpverlening, toen zij merkte dat het tijd was om dingen anders aan te pakken en haar eigen visie breder uit te dragen. Zo ontstond in 2008 Dessaur Trainingen en vervolgens ook Naomi Maakt Bespreekbaar in 2018.

Ik sta echt op om een bijdrage te leveren aan een mooiere wereld voor alle kinderen.

Echt iets kunnen betekenen

Gisteren rondde ik een training af aan een groep zorgcoördinatoren op een middelbare scholengemeenschap. Zij zeiden aan het eind van de training dat ze nu het gereedschap hebben om écht iets te kunnen betekenen voor een kind. Zij gaan zó gedreven weer hun praktijk in. Als daar een kind rondloopt, waarmee iets aan de hand is, dan ben ik ervan overtuigd dat het die professionals veel sneller zal opvallen en dat zij ook zullen handelen. Ja, daar sta ik wel echt voor op elke ochtend!

Met kleine dingen kun je al een groot verschil maken

Wat ik echt heel belangrijk vind? Ieder mens kan een verschil maken voor een kind. En dat zit hem niet altijd in hele grote dingen. We denken al heel snel, als er zorgen zijn over een kind, dan moeten we gaan melden bij Veilig Thuis, van alles organiseren en hele volksstammen aan hulpverleners bij elkaar laten komen. Natuurlijk, als een kind echt in nood is en er geweld plaatsvindt, moeten daar stappen in genomen worden. Dan moeten we de Meldcode daarin hanteren en moet er worden gehandeld!

Maar je kunt ook hele kleine dingetjes doen, die al een groot verschil maken. Door een kind eens een compliment te geven, te vertellen waarom je het kind waardeert, laten merken dat je het kind ziet, eens te vragen hoe het met hem gaat. Vertel aan een kind dat je iets opvalt waar je je zorgen over maakt. Daar kun je echt een ‘huge’ verschil maken! En voor ouders geldt hetzelfde. Kleine dingetjes, gewoon menselijk zijn.

Ieder mens kan een verschil maken voor een kind.