Elke dag de beste versie van jezelf!

De professional

Organisatie: Gemeente Rotterdam
Naam: Doreen Oosterman
Functie: Relatiemanager SISA Rotterdam

Het is goed om elkaar als professionals scherp te houden in wie, wat doet in de context van de gezinssituatie. Met een volledig beeld van alle betrokkenen kunnen goede afspraken gemaakt worden.

De Verwijsindex in Finland

In Finland vond een afschuwelijk incident plaats, waarbij een kind om het leven kwam. Er bleek geen afstemming te zijn geweest tussen onderwijs, jeugdzorg en andere betrokken organisaties. Het bestuur in Finland wilde ervoor zorgen dat dit soort situaties in de toekomst voorkomen konden worden. Daarom gingen zij op zoek naar een hulpmiddel om professionals met elkaar in contact te brengen en kwamen terecht bij de MULTIsignaal Verwijsindex van het Centrum voor Publieke Innovatie.

Doreen heeft een belangrijke rol gespeeld bij het brengen van de Verwijsindex naar Finland. Zij ging mee op werkbezoek naar Finland om daar een presentatie te geven over MULTIsignaal SISA. Zij vertelde hoe de Nederlandse Verwijsindex gebruikt kan worden om samenwerking tussen professionals te bevorderen en kinderen zodoende beter te kunnen helpen:

“Ik kan hier uit den treure vertellen hoe en wat, maar de Verwijsindex werkt gewoon. Zolang je er niet mee aan de slag gaat, kun je niet zeggen dat het niet werkt!”

De jeugd, daar sta je iedere morgen voor op!

Mensen vragen altijd wat de Verwijsindex hen oplevert. Eigenlijk moet je daar helemaal niet aan denken! Bedenk wat je zelf kan bijdragen voor een ander, de Verwijsindex is hier een handig hulpmiddel voor! Er moet meer bezieling en meer emotie komen bij de professionals. Het gaat namelijk niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. “Uiteindelijk doe je het voor de jeugd. Dat is niet de primaire doelgroep, maar daar gaat het wel om! Daar sta ik iedere morgen voor op!

Uiteindelijk doe je het voor de jeugd. Dat is niet de primaire doelgroep, maar daar gaat het wel om! Daar sta ik iedere morgen voor op!

Doe niet zo ingewikkeld

Het heeft geen zin” is één van de aannames die worden gemaakt. Soms wordt aangegeven dat er een match is met een partij die al bekend was. Doreen reageert daar heel duidelijk op: “Nou en, wees blij! Dat betekent dat je je netwerk goed in beeld hebt. Doe niet zo ingewikkeld!”

Ook wordt soms aangegeven dat het gebruik van de Verwijsindex veel tijd kost. Dan zegt Doreen: “Hou je ogen op het scherm. Voordat je er erg in hebt, is het klaar.” Dan laat ik nog een keer zien hoe je de Verwijsindex gebruikt en wordt er gevraagd of dat alles is. “Ja, het stelt helemaal niks voor”.

Tegen die aannames moet je vechten, ze zijn namelijk niet waar. Maar dat heeft wel tijd nodig.

Ik doe dit, omdat ik elke dag de beste versie van mijzelf wil zijn en hier ook anderen in wil ondersteunen. Je doet het voor jezelf, maar ook voor een ander.

Beste versie van jezelf

Ik doe dit, omdat ik elke dag de beste versie van mijzelf wil zijn en hier ook anderen in wil ondersteunen. Je doet het voor jezelf, maar ook voor een ander.

Ik weet niet hoe ik iemand een uitkering moet geven of GGZ-hulp kan bieden, maar ik weet wel hoe ik een professional kan motiveren, zodat het kind uiteindelijk goed geholpen wordt: Dat is mijn doel!

Het is belangrijk dat professionals weten dat ze op SISA kunnen terugvallen.