Dina (20) met een missie

Dina is 20 jaar en ervaringsdeskundige op het gebied van Huiselijk geweld en Kindermishandeling. “We gaan er geen zielig verhaal van maken hoor”, zeiden Dina en Kim van Team-Kim toen we het interview begonnen. Dat is het ook zeker niet geworden. Ze heeft zelf huiselijk geweld en kindermishandeling meegemaakt en zet deze nare ervaring, samen met Team-Kim, om in iets positiefs!

Dina doet dit door haar verhaal te delen met anderen. Ze gaat de dialoog aan en geeft door het hele land voorlichtingen aan zorgprofessionals, scholen en kinderen over Huiselijk geweld en Kindermishandeling.

Geen nummer, maar persoon

In Dina’s situatie zijn er een aantal dingen misgegaan. Ze wil nu aan zorgprofessionals meegeven dat zij een aantal dingen beter hadden kunnen doen.

“Eén van deze punten gaat om hoe je je cliënt behandelt. Cliënten moet je niet zien als nummers, maar als echte personen. Het gaat niet om de protocollen, maar het er daadwerkelijk zijn voor deze personen.”

Hulpverleners vinden het belangrijk zat ze hun professionaliteit behouden. Tegelijkertijd geeft ze aan dat je heel goed een onderscheid kan maken tussen professioneel en een mens zijn. Jammer genoeg ziet ze het ‘mens’ zijn heel vaak niet terugkomen in de jeugdzorg. Dat is zonde! Cliënten hebben jou als zowel mens als professional nodig.

“De hulpverleners die mij het beste hebben geholpen, zijn niet de hulpverleners geweest die het meest hebben kunnen veranderen. Het zijn vooral de hulpverleners geweest die mij hebben geholpen door er voor mij te zijn.”

Mijn missie: Hulp voor jongeren boven de 18

Er is veel hulp voor jongeren onder de 18 jaar, maar Dina mist de zorg voor jongeren vanaf 18 jaar. Op het moment dat je geen beperking of psychisch probleem hebt, is er bijna geen hulp. Daar wil Dina verandering in brengen! Op een dag wil ze haar eigen stichting opstarten, waarin ze meisjes opvangt die vluchten vanuit een onveilige thuissituatie boven de 18 jaar!

Kleine fout, groot gevolg

Je eigen negatieve ervaringen omzetten naar iets positiefs, dat is waar Dina zich voor inzet! Om dit te bereiken geeft ze voorlichtingen over Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Hierbij heeft ze zelf ervaren dat ze werd behandeld als een nummertje. Ze miste het menselijke contact en ook het daadwerkelijk behandeld worden als persoon.

Tegelijkertijd zijn binnen haar casus fouten gemaakt door de Raad voor de Kinderbescherming. Deze kleine fout had een groot gevolg: Zij en haar gezin moesten vluchten voor haar vader.

Niet uit-, maar in beeld

De Verwijsindex is een tool voor zorgprofessionals. Deze tool creëert overzicht op de betrokken zorgprofessionals bij een jeugdige. Dankzij deze informatie kan een zorgprofessional sneller en beter samenwerken met de andere betrokken zorgprofessionals. Zo kan de situatie van een jongeren beter worden ingeschat, maar raadt Dina eigenlijk de Verwijsindex aan?

Dina: “De verbintenis tussen verschillende zorgprofessionals is er vaak eigenlijk niet. Op het moment dat er zorgen bestaan bij een bepaalde zorgprofessional, is een andere betrokken zorgprofessional hier vaak niet van op de hoogte. Dit wordt extra lastig doordat de zorg per regio wordt geregeld. Op het moment dat een gezin uit een regio verhuist, zijn zij uit het beeld van de zorgprofessionals uit de regio waar het gezin eerst woonde.“

Op het moment dat deze mensen verhuizen vallen ze normaliter uit het beeld van de reeds betrokken professional. Doordat de Verwijsindex persoonsgebonden is, kan je dankzij het aangeven van jouw betrokkenheid erachter komen of een cliënt hulp heeft gehad van andere betrokken professionals. Zo kan de situatie van een jongere beter worden ingeschat en ontstaat er een completer beeld. Dit helpt de zorgprofessional om de jongere beter te helpen. Stappen worden niet dubbel genomen en het gezin krijgt beter passende hulp krijgt.

“De verbintenis tussen verschillende zorgprofessionals is er vaak eigenlijk niet “