De kwetsbaarheid van Jeugdverpleegkundigen

De professional

Organisatie: Marjon van Klaveren
Organisatie: GGD Gelderland-Zuid
Functie: Jeugdverpleegkundige

Ik heb gesprekken gehouden met de ouder. Deze moeder was daar heel erg boos en verbolgen over. Dit was wel een van de heftigste casussen in mijn werk.

De kwetsbaarheid van een jeugdverpleegkundige

Bij de heftigste casus die ik heb meegemaakt heb ik ervaren hoe kwetsbaar je eigenlijk bent als jeugdverpleegkundige vertelt Marjon van Klaveren.

Deze casus was ook een situatie waarbij kindermishandeling speelde. Het betrof een moeder met forse psychische problematiek. Daar heb ik op gehandeld en ik heb gesprekken gehouden met deze ouder. Deze moeder was daar heel erg boos en verbolgen over. Dit was wel een van de heftigste casussen in mijn werk.

Had ik maar de Verwijsindex gebruikt. Dan had ik geweten welke hulpverleners bij het gezin betrokken waren.

De moeder was zo boos en ik voelde me zo kwetsbaar; ik wilde het naambordje van mijn huis afhalen in de hoop dat ik niet te vinden zou zijn. Achteraf heeft dat natuurlijk geen nut, want je bent zo gemakkelijk te traceren. Achteraf had ik de Verwijsindex willen gebruiken.

Toen was ik nog niet zo bezig met de Verwijsindex. Nu denk ik ‘had ik maar..’, dan had ik geweten welke hulpverleners bij het gezin betrokken waren. Dan had iedereen geweten wie wat deed en wanneer. Ik denk dat het heel veel had gescheeld. Je bent dan niet meer alleen aan het vechten, maar je kan het samen doen en samen verdelen.

Ik denk dat wij als jeugdgezondheidszorg ook vaak vergeten worden. We hebben zo veel informatie over gezinnen! Soms zie ik casussen voorbijkomen en vraag ik me echt af waarom wij als jeugdgezondheidszorg niet zijn ingeschakeld. We hadden zo goed kunnen helpen!

Ik denk dat het heel veel had gescheeld. Dat je niet alleen aan het vechten bent, maar dat je het samen kan doen.