Blowen, problemen en slechte cijfers

De professional

Organisatie: Marjon van Klaveren
Organisatie: GGD Gelderland-Zuid
Functie: Jeugdverpleegkundige

We moeten hier iets mee. Ik maak me heel veel zorgen!

Blowen, problemen en slechte cijfers

“Laatst sprak ik een jongere op de school waar ik als jeugdverpleegkundige werk” vertelt Marjon van Klaveren. “Deze jongere blowde best veel en had veel problemen thuis. Op school ging het niet goed, hij was ook al een niveau gezakt. Hij wilde eerst niet dat ik het met zijn ouders besprak, maar ik gaf bij hem aan dat we hier iets mee moesten. Ik maakte me heel veel zorgen.”

“Hij vroeg mij tijdens het gesprek of wat hij zegt wel vertrouwelijk was. Natuurlijk! Ik ga niet achter zijn rug om met zijn ouders of mentor overleggen.”

Hij vroeg mij tijdens het gesprek of wat hij zegt wel vertrouwelijk was. Natuurlijk! Ik ga zeker niet achter zijn rug om met zijn ouders of mentor overleggen. Op het moment dat we samen merken dat we meer hulp moeten gaan zoeken, dan bespreken we dat met elkaar.

Ik wil niet dat mijn ouders zich ook zorgen over mij gaan maken. Ze hebben al genoeg zorgen.

Mijn ouders hebben al genoeg zorgen

‘Mijn ouders hebben al zoveel zorgen’ gaf de jongen aan. ‘Ik wil niet dat ze zich ook zorgen over mij gaan maken.’ Na een aantal gesprekken zag de jongen gelukkig zelf ook in dat er iets moest gebeuren.

Ik heb de moeder opgebeld en die gaf meteen aan dat ze heel erg blij en opgelucht was dat ik belde.

Nadat hij had aangegeven dat we contact mochten opnemen, heb ik de moeder opgebeld. Zij gaf meteen aan dat ze heel erg blij en opgelucht was dat ik belde. Ze zei: “We hadden al heel lang door dat het niet goed ging. We lopen al heel lang van de ene naar de andere hulpverlener en we weten gewoon niet welke hulp nodig is.” Uiteindelijk heb ik mijn betrokkenheid aangegeven in de Verwijsindex. Er waren al veel hulpverleners betrokken, alleen was er nog geen goede coördinatie tussen de hulpverleners over de juiste hulp voor deze jongere.

Hij had ook niet open en eerlijk tegen alle hulpverleners verteld over het blowen. Daarom konden ze voor hem ook geen goed passende hulp bieden.

Stoppen met blowen en je leven op de rit krijgen

Ik volg inderdaad hoe het gaat en ook hoe het met de hulp gaat. Het is intensieve hulp die hij gaat krijgen van Iriszorg. Hij krijgt 4 / 5 uur per week begeleiding om af te komen van het blowen. Zodat hij het weer op de rit kan krijgen.

Marjon heeft de samenwerking opgezocht door de jongen in de Verwijsindex te plaatsen. Op deze manier is zowel zij, als alle andere betrokken zorgprofessionals zichtbaar in de Verwijsindex.

Hij krijgt nu 4 / 5 uur per week begeleiding om af te komen van het blowen. Zodat hij het weer op de rit kan krijgen.

Waarom maakt Marjon gebruik van de Verwijsindex?

Deze jongen staat in de Verwijsindex. Ik moet zeggen, de Verwijsindex gebruik ik nu heel veel. Hieruit heb ik mooie successen gehaald. Ik heb matches gekregen met andere professionals waarvan ik denk ‘Oh geweldig!’ Het is voor mij niet lastig om bij ouders aan te geven dat ik mijn naam koppel aan deze jongere in de Verwijsindex. Ik heb een aantal gesprekken gehad met betrokken professionals via de Verwijsindex. Echter vind ik het ook belangrijk dat er in de toekomst mensen weten dat ik ook betrokken ben geweest bij dit kind.

Ik vind dat we in Nederland meer met elkaar moeten samenwerken. Dat het duidelijk moet zijn welke partijen betrokken zijn bij een situatie. Dat we weten wie de regie neemt in een casus, wie wat doet en dat we door de Verwijsindex te gebruiken gemakkelijk met elkaar kunnen afstemmen.