View this email in your browser
In deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van de landelijke en regionale ontwikkelingen rondom de MULTIsignaal Verwijsindex. In deze editie lees je over de Kamervragen die zijn gesteld naar aanleiding van het drama in Vlaardingen: had het goed inzetten van de Verwijsindex niet kunnen zorgen voor vroegsignalering en betere samenwerking? 

Daarnaast lees je over de landelijke activiteiten voor behoud en doorontwikkeling van de Verwijsindex, zoals de gebruikersdag (D=V) en de 'Kom in actie-pagina' van de Gebruikersvereniging MULTIsingaal. 

Veel leesplezier, 

MULTIsignaal, Regionaal Ondersteuningsteam Jeugd.

PS: Wil jij onze flyers gratis ontvangen? Neem contact op. 

Appreciative Inquiry bij de “D=V”

Huh, hoor ik je denken, deze titel bevat onduidelijke termen en afkortingen. Onhandig hè? Dat is nou precies één van de dingen waar wij het over hadden tijdens onze gebruikersbijeenkomst 29 mei jl. We willen toe naar duidelijk taalgebruik en uniformiteit voor de Verwijsindex.

Tijdens de gebruikersbijeenkomst Delen=Vermenigvuldigen (D=V) gingen we onder leiding van Paut Struik aan de slag met “appreciative inquiry”. Dat richt zich op het belichten van dingen waarin we uitblinken. Het is gebaseerd op de gedachte dat denken in termen van kansen en kracht meer inspireert dan vanuit problemen en zwaktes. In elk systeem zijn er zaken die goed functioneren waar je op kunt voortbouwen. Het leverde ideeën op over hoe we het samen beter kunnen doen. We willen de leeftijd uitbreiden, de inwoner centraal stellen, het hele netwerk in kaart brengen en, zoals ik al aangaf, meer uniformiteit.
Lees hier meer over Delen = Vermenigvuldigen

Wethouder pleit op Radio 1: behoud de Verwijsindex

De Verwijsindex heeft als doel hulpverleners, die zorgen voor kinderen en gezinnen, met elkaar in contact te brengen en zo een goede samenwerking tot stand te laten komen. In het Radio 1 programma Spraakmakers legt wethouder Frank Pubben (gemeente Gennep) uit waarom het zo belangrijk is om de Verwijsindex te behouden: “Er zijn veel signalen van professionals die zeggen: we gaan iets weggooien wat grote waarde heeft.”
Hier vind je meer informatie.
Even voorstellen

Dennis Greuter

Mijn naam is Dennis Greuter. Sinds oktober 2022 ben ik als beleidsmedewerker jeugd werkzaam bij de afdeling Samenleving van gemeente Edam-Volendam. In april van dit jaar heb ik het mooie beleidsveld Preventie overgenomen van mijn collega. Vanuit die rol ben ik ook de gemeentelijk accounthouder MULTIsignaal. Goede integrale samenwerkingen van elkaar weten waar we mee bezig zijn, waar we tegenaan lopen en hoe we bepaalde uitdagingen gezamenlijk kunnen aanpakken en oplossen is van groot belang voor het versterken van het voorliggend veld. Voorkomen is beter dan genezen. Ik ben ervan overtuigd dat we in goede samenwerking en met een positieve instelling veel kunnen betekenen voor onze inwoners.
KOM IN ACTIE!
Er gebeurt veel rondom de Verwijsindex en daarom heeft de Gebruikersvereniging MULTIsignaal (GVMS) een nieuwe pagina opgericht. Zo houdt de GVMS wethouders, professionals, ouders en jeugdigen op de hoogte. Wilt u meer lezen of weten wat u, naast het ondertekenen van de Noodkreet, nog meer kan doen? Meer informatie en ondertekenen.
Kom in actie!
Nieuwe aansluitingen

Buro Bikkel

Wij zijn Buro Bikkel, een Orthopedagogische Praktijk.
We bieden jeugdhulp aan ouders en kinderen met uiteenlopende vraagstukken. Ons enthousiaste team van (ortho)pedagogen zet zich dagelijks in om kinderen en jongeren van 4-18 jaar te ondersteunen in hun sociaal-emotionele en/of didactische ontwikkeling. Met onze pragmatische en professionele aanpak hebben we al veel kinderen en hun ouders laten groeien vol trots en zelfvertrouwen.
Buro Bikkel gaat van start met het gebruiken van MULTIsignaal. Fijn om op deze manier de samenwerking op te kunnen zoeken met andere professionals!

Esprit Scholen

'Leerlingen hoop en perspectief bieden'
Esprit Scholen bestaat uit 15 scholen in Amsterdam e.o. met een gevarieerd aanbod van primair en voortgezet onderwijs. Van nieuwkomers-, montessori-, praktijk- tot internationaal onderwijs: onze scholen weerspiegelen onze superdiverse stad. We werken aan hoop en perspectief voor alle leerlingen. Zorg en ondersteuning horen daarbij. Elke school heeft een zorgcoördinator, Anne van der Marel (Cartesius Lyceum) is een van hen.

Anne: ‘Als een leerling zorg nodig heeft – bijvoorbeeld vanwege mentale of fysieke klachten – bekijken we samen wat we kunnen doen. We kijken naar de mogelijkheden binnen school of ik koppel de leerling aan de juiste instanties en samenwerkingspartners. Ik ben dus geen maatschappelijk werker of psycholoog, maar zet mij in om de leerling aan de juiste professionals te verbinden.

Daarom ben ik enthousiast over MULTIsignaal. Als je een signaal afgeeft, kun je contact leggen met andere betrokkenen en gaan samenwerken. Zo krijgen we sneller en beter inzicht in wat er speelt en kunnen we effectiever aan de slag. We voorkomen zo ook dat we dingen dubbel doen of dat een leerling steeds hetzelfde verhaal moet vertellen. Hoe meer scholen en professionals meedoen, hoe beter we leerlingen perspectief bieden.’

Wil je meer weten over Esprit Scholen? Kijk op espritscholen.nl.
Nederland schrikt van drama in Vlaardingen

Het drama in Vlaardingen zorgde voor ontzetting in de Nederlandse samenleving en politiek. Opnieuw lijkt een meisje het slachtoffer te zijn van het niet tijdig oppakken van signalen van kindermishandeling en verwaarlozing. Het onderzoek naar de feiten in deze zaak is in volle gang.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke tragedie het nieuws haalt. Denk aan de casus van Savanna (2004), het Maas-meisje (2006) en het rapport Onmacht (2020) uit Amsterdam, waarbij het zelfs fataal afliep. Vaak zijn er veel organisaties betrokken bij deze zaken. Soms weten ze van elkaars betrokkenheid, maar regelmatig ook niet, waardoor cruciale signalen gemist worden en noodzakelijk handelen uitblijft. Er heersen vaak vragen over wie verantwoordelijk is voor bepaalde acties, maar tijdig overleggen kan hierin een oplossing bieden. Het is essentieel te erkennen dat je elkaar eerst moet zien en weten te vinden voordat je effectief kunt samenwerken en communiceren. De Verwijsindex is daarom in het leven geroepen om zichtbaar te maken wie er bij een jeugdige betrokken is, zodat alle puzzelstukjes samengebracht kunnen worden.

De zaak in Vlaardingen krijgt ook politieke aandacht. Kamerlid Crijns (PVV) heeft vragen gesteld aan de Kamer over de rol van de Verwijsindex en of deze de signalen van meerdere professionals had kunnen bundelen. Ook Kamerlid Van der Plas (BBB) maakt zich zorgen over het afschaffen van de Verwijsindex, zij had al eerder Kamervragen gesteld. 

Lees hier de vragen van lid Crijns.
Lees hier de vragen van lid van der Plas.

Loop je vast?

Heb jij vragen over wanneer je MULTIsignaal in kunt zetten bij de doelgroep (cliënten/jeugdigen?) van jouw organisatie? Wij helpen kosteloos om een simpel proces te creëren voor het gebruiken van MULTIsignaal.
Neem contact op
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Copyright © 2024 MULTIsignaal, All rights reserved.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een account heeft voor MULTIsignaal regio Amsterdam. 

Wilt u deze e-mails niet meer ontvangen?

Dan kan u zich hier afmelden.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*