View this email in your browser
In deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van de landelijke en regionale ontwikkelingen rondom de MULTIsignaal Verwijsindex. In deze editie lees je over het nieuwe aanspreekpunt voor MULTIsignaal in 2025, het nieuwe hulpcentrum van het Centrum voor Seksueel Geweld en de introductie van flyers in het Arabisch en Pools.

Daarnaast gaan we in op de toename van het aantal signalen in 2024 en nemen we je mee in de landelijke ontwikkelingen van de Verwijsindex.

Veel leesplezier, fijne feestdagen en een warm uiteinde van 2024 gewenst! 

MULTIsignaal, Regionaal Ondersteuningsteam Jeugd.

PS: Wist jij dat alle data voor de gratis inlooptraining in 2025 bekend zijn? Schrijf je snel in!
Nieuw aanspreekpunt vanaf 2025
Vanaf 2025 is het Regionaal Ondersteuningsteam Jeugd (ROJ) het nieuwe aanspreekpunt voor MULTIsignaal regio Amsterdam. De huidige accounthouder van MULTIsignaal Amsterdam, Mitch van Dijk, gaf de afgelopen jaren in de gehele regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland ondersteuning aan gemeenten en organisaties. Vanaf 2025 draagt hij zijn (regionale) taken over aan het regionaal ondersteuningsteam Jeugd. De nieuwe convenantmanager wordt Tülay Olcay. 

Vanaf 2025 kan je voor alle vragen over MULTIsignaal regio Amsterdam terecht bij multisignaal@amsterdam.nl
Nieuwe flyers in de Arabische & Poolse taal
Op veler verzoek zijn er nu ook flyers in het Arabisch en Pools beschikbaar. Met deze flyers kun je ouders en/of jeugdigen informeren over MULTIsignaal. 

Ben jij benieuwd naar deze flyers? Kijk dan op onze website.
Wil je de flyers gratis ontvangen? Neem dan contact op.

Nieuw hulpcentrum voor slachtoffers van Seksueel Geweld geopend!

Afgelopen maand opende de locatie van het Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland de deuren voor iedereen die een nare seksuele ervaring heeft gehad. Slachtoffers kunnen hier terecht voor allerlei soorten hulpvragen en professionals voor kennis, advies en ondersteuning.

Alle hulp onder één dak
Het Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een nare seksuele ervaring heeft gehad. Slachtoffers kunnen hier naartoe voor zowel psychische, medische als juridische hulp. Allemaal onder één dak. Inwoners van Amsterdam Amstelland kunnen nu  –  naast bellen of chatten – ook langskomen op de nieuwe locatie aan de Elisabeth Wolffstraat 4 in Amsterdam.
 
Expertisecentrum voor slachtoffers én professionals
Dit is het eerste expertisecentrum in Nederland waar deskundigen uit verschillende disciplines samenwerken om slachtoffers van seksueel geweld passende zorg te verlenen. In huis zijn er verpleegkundigen, psychologen en andere hulpverleners. Bovendien is er de mogelijkheid om op deze plek in gesprek te gaan met de politie, als slachtoffers dat willen.
 
Naast de hulp aan slachtoffers, zijn we er ook voor professionals. Heb je als professional vragen over seksueel geweld? Neem dan gerust contact op. Wij kunnen als regionaal expertisecentrum meedenken over een individuele casus. Maar we kunnen ook helpen met knelpunten in de samenwerking of beleidsvraagstukken. Kijk voor meer informatie op de website.

Contact
Bel 0800 - 0188, chat met ons of kom langs op ons hulpcentrum!
Adres: Elisabeth Wolffstraat 4, Amsterdam.
Openingstijden:
- Maandag, woensdag, vrijdag: 09:00 tot 17:00
- Dinsdag en donderdag: 09:00 tot 21:00

Cijfers 2024 - het aantal signalen neemt toe!
Het aantal signalen is het afgelopen jaar weer gestegen! 
In totaal zijn er bijna 6500 signalen afgegeven op 4300 jeugdigen. Dit is meer dan in 2022 en in 2023. Professionals kregen in 2024 in 65% van de gevallen minimaal één match, meestal was er sprake van zowel een cliëntmatch als een gezinsmatch! De kans op een match is daarmee iets lager dan in 2023. 

Neem jij ook jouw verantwoordelijkheid om jezelf zichtbaar te maken in MULTIsignaal? Of twijfel je hierover? Neem dit dan als nieuwsjaarresolutie mee naar 2025. Volg een training of neem contact op!

Motie doorontwikkelen Verwijsindex verworpen

Na het drama in Vlaardingen stelde de PVV Kamervragen, één van deze vragen ging ook over de Verwijsindex. Daarnaast ging de PVV in gesprek met een wethouder uit Limburg over het belang van het behouden van de wettelijke verankering van de Verwijsindex. Een belangrijke voorwaarde was dat het instrument verder moest worden doorontwikkeld om kritiek en belemmeringen aan te pakken. Dit moet de transparantie en betrokkenheid van ouders en jeugdigen vergroten, het afwegingskader eenduidiger en eenvoudiger maken, en variatie in implementatie bij gemeenten tegengaan.

Tijdens de Commissievergadering Jeugd in november, bracht de PVV een nieuwe motie in. Deze motie vroeg om het behouden van de wettelijke verplichting en het doorontwikkelen van de Verwijsindex. De motie is op 19 november verworpen. Dit betekent dat de wetswijziging, om de wettelijke verplichting voor de Verwijsindex af te schaffen, uitgevoerd wordt. Totdat deze wijziging is doorgevoerd is blijft de Verwijsindex een wettelijke verplichting. Naar verwachting duurt dit tot eind 2026. Tot die tijd moeten gemeenten (en organisaties) nog met de Verwijsindex werken. 

In maart 2025 verschijnt de handreiking over de afbouw van de Verwijsindex en start de internetconsultatie, waarbij iedereen kan reageren op het nieuwe wetsvoorstel. 

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem contact op.

Loop je vast?

Heb jij vragen over wanneer je MULTIsignaal in kunt zetten bij de doelgroep (cliënten/jeugdigen?) van jouw organisatie? Wij helpen kosteloos om een simpel proces te creëren voor het gebruiken van MULTIsignaal.
Neem contact op
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Copyright © 2024 MULTIsignaal, All rights reserved.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een account heeft voor MULTIsignaal regio Amsterdam. 

Wilt u deze e-mails niet meer ontvangen?

Dan kan u zich hier afmelden.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*